I’m A Certified TOT Trainer…

efi TOT

I’m a Widyaiswara, or a corporate trainer in Ministry of Finance RI. Many people just know me as a lecturer or even a teacher. Well, they are not totally wrong, coz a corporate trainer is essentially  a teacher who works in a corporate setting, spending  days training employees on new skills, strategies and systems relevant to their business needs. I see myself more as an educator or instructor who works in a business setting. And to be a Widyaiswara like me you must really love helping people, cause our trainees are mostly demanding.

I got my certified professional trainer from LAN (National Administration) in 2005, that’s the beginning of my corporate trainer career. What people don’t really know is that I hold a CTT  (Certified Train the Trainers) license in 2012, you can only see that title on my business card actually 😀 ,  and since then I have conducted TOT trainings nation wide, as a teacher trainer . Assignments to train MOF staffs to become the next trainers keep coming to me, although I don’t really see myself as a very good role model (honestly 😀 ). But I really like to see others succeed and bring out the best in them to meet business needs. And most importantly, I love to learn many things all the time. As you know, business is so dynamic, it keeps changing,  which means the nature of my training will change as well.

I just wanna share you things that you’ll experience once you become a corporate trainer.

  1. Travel a lot and meet more people. Yup, cause business prefers in house trainings and that means you have to come to the locations that need your service. And if you can balance your time as a trainer and a traveler who can explore nice places, it’s so rewarding experience.
  2. Stand in front of many people and let them judge you. Yup, you must enjoy your public speaking, cause audiences will be judging you actually. I handle this by keeping in mind that what I’m delivering in class is something that helps my trainees reach and exceed their potentials, so I go easy with whatever reactions I got.
  3. Set aside your ego cause you are not always the expert. Sometimes your trainees are more senior than you are and even more knowlegeable. Just show no fear, have acceptance of yourself and everyone we work with. After all, we can always learn from anybody, including from our trainees…
  4. Feel awesome when someone gets it. Well, this won’t happen with everyone in our class, and it won’t happen with every class.  But when I realize that something I said is making some people change the way they look at something, and I can watch that change happen right in front of my eyes, it’s so awesome!
  5. Do something irrelevant probably. I call that an attempt to build rapport with my trainees, cause I don’t really like the rigid separation of trainer and trainees. So you need to occasionally drop the formality or throw in a joke. For sure you need to try and experiment many icebreakers and energizer methods in your class.
  6. Develop your consultation skills. That’s because you have to relate to a variety of people and be able to help them with the specific and so unique problems they have. I build my listening skills and now I can also ask deeper questions and to converse better with others.

Are there still more to those I mentioned? For sure yes. If you want to know more, let’s just talk more about it in my TOT classes. The only way to learn to be a trainer is to jump on in and see what happens . So, see ya!!

certified

 

Kok Gendut Sih?

Teman2 saya sering bilang seneng lihat saya, seger dan ginuk2 katanya. Well, memang sih saya lebih suka kelihatan chubby daripada kurus kering kempot penyakitan hahahaa. Dari kecil saya sudah montok kalau lihat foto2 lama, selalu kelihatan lebih berisi dibanding teman sebaya. Di rumah anak2 suka ngeledekin kalau misalnya ngga sengaja keinjek atau kesenggol saya suka tereak “Aduuuh kesenggol gajah”

asem benerr… yang lucu sih si kecil Fia suka menghibur ibuknya kalau dikatain begitu “gapapa buk gajahnya cantik kan” hihihii kalo sudah digituin tak cium2i itu anak 😀 😀 soleha banget ngasih penghiburan ke emaknya.

Jadi inget masa SMP-SMA teman2 saya pasti ngga pede jika mukanya nyempluk, kalau pas ngaca di toilet pada ngresulo semua. Saya mah cuek, yang bikin ngga pede waktu itu kalau muka jadi gosong akibat kelamaan main di luar. Kalau liat muka mulai keiteman…buru2 nyulik Kelly cream punya mbak saya hehehee…. Dulu pernah disaranin teman supaya jangan ngiket pony tail rambut saya coz pipi saya jadi keliatan bunder, tapi saya cuekin aja coz ngga betah gerah gara2 rambut panjang. Sejak pakai jilbab jadi tenang, pipi sebagian tersamarkan 😀 😀 jadi ngga keliatan banget bakpao saya hehee..

Slide1

Tapi yang jelas gak bisa dibohongin tuh ya timbangan. Dari dulu saya nggak pernah punya berat badan ideal. Ini contoh foto tahun 2010 saat saya di Jepang berat saya sudah 65 kg, lha di tahun 2018 ini saya sudah mencapai 75 kg. padahal tinggi saya kurang dari 150cm. Yang lebih parah itu pas hamil Afia tahun 2013 BB saya 85 kg! Akibat BB berlebih saya kena gangguan hormonal, ketidakseimbangan hormon progesteron di tahun 2006 kalo ngga salah mulainya. Ohya BB di atas 80 kg adalah masa tersuram saya coz mau pakai kaos kaki aja susah, mesti dipasangin anak saya, nggaruk punggung ngga bisa, duduk tasyahud jadi susah, napas juga engah2… syukur debay lahir saya bisa turun 10kg. Ngga tahu ya, semakin nambah umur kok makin berat aja ini badan. Padahal ketika masih gadis saya pernah loh 46kg saja, dengan teman2 saya rata2 beratnya nggak sampai 40 kg #nangis . Saya porsi makan juga biasa, ngemil juga nggak seberapa. I also played outside, jumpalitan, lalarian dsb tetep aja menul2. Seingat saya BB jadi ngga turun2 lagi sejak menginjak usia 35 tahun. Sepertinya metabolisme tubuh saya melambat, dulu kalau sudah lari2 setengah jam saja bisa langsung turun sekilo dua kilo dalam beberapa hari. Lah sekarang cuma minum air saja kok masih aja njembluk. Well I blame all those delicious food yang saya makan sehari2…saya nimbun kalori terus karena ngga tahan godaan.

Teman2 pada nggak percaya kalau saya seberat itu, coz saya nggak terlihat gembrot katanya. Aduh deh, itu kan cuma pinter2nya milih baju, saya selalu pilih yang panjang yang menutupi pantat saya paling enggak. Jilbab juga jangan terlalu pendek supaya tonjolan2 tidak keliatan, kalau pakai jilbab pendek pasti saya kombinasikan dengan baju gombrong atau pakai jas dan syal untuk menutupi perut. Terus kalau berdiri mengajar saya selalu pakai kaki pose, maksudnya salah satu kaki mesti ke depan supaya memberi siluet langsing. Hanya Tuhan dan family member saya yang tahu betapa endutnya saya kalo sudah pakai baju kebesaran di rumah, daster. Jadi keliatan ngga cuma fat, tapi overweight atau obese malah hahaa…persis gajah banget. *Gendut itu adalah kalau lenganmu, pahamu, perutmu lebih gedee daripada punya misuamu 😮 😀 *Saya bilang ke anak2 kalo ibumu ini pendek, makanya lemaknya disimpan ke samping2 dan jadinya lebaaar hahahaa…what a bad excuse.

BTW saya jadi mau serius mikirin nih kenapa ya kok bisa endut sejak melahirkan anak ke-3? OK barti tu pas saya diangkat jadi widyaiswara thn 2005. Pas jadi WI sepertinya hidup sudah mulai mapan, juga sudah nggak pindah tugas2 lagi, paling cuma DL keliling Indo beberapa hari saja. Kalau kata dokter sih pengen kurus dibutuhkan a calorie deficit sama saya harus melakukan sesuatu to balance the metabolic thermostat supaya dia ngga melawan kita : metabolisme ngga bisa dijaga hanya dengan eat less, exercise more… trus diet dan olahraga like crazy. Nope, dia terlalu smart. Makanya diet suka gagal juga. Saya tahun 2011 divonis ketidakstabilan hormon sama dokter di RS Fatmawati karena sering haid tidak teratur. Ketidakstabilan hormon saya dipengaruhi metabolisme tubuh saya yang error. Saya jadi kurang hormon progesterone, terus diterapi pakai pil KB, which I hated so much karena suka bikin kepala kliyengan, dan saya cuma dua bulan saja pakai pil hormon itu. Coz dulu pernah disarankan untuk tidak pakai KB hormonal karena waktu gadis pernah endometriosis. Ruwet kan? Halah makanya saya nggak mau pusing deh kalau jadi gendut, yang penting kolesterol saya bagus, gula dan asam urat juga masih bagus, masih suka jogging setiap hari, nyapu ngepel masih saya lakoni, kalo masih segede gini mah itu rejeki saya kali hahahaa….Yang penting misua ngga keberatan, ngga tau lagi kalo beliau protes maka sedot lemak bisa menjadi opsi. #serius

Sing penting sehat jasmani lan rohani, lemu kuwi ngrejekeni #efiquotes #youarefat
fat

Ms. Efi’s Work Experience

Professional Excellence Summary :
• Have a broad experience in teaching with different adults, as well as children, from various backgrounds. Also certified as a teacher trainer at TOT classes.
• Have provided training for a wide range of training centers in the Ministry of Finance.
• Have extensive communication and organizational proficiencies, along with interpersonal skills.
• Trained in developing and implementing programs to encourage student participation.
• Conducted various ESP classes on specialized topics, such as negotiation skills, meetings, and English for Banking, Customs, Accounting, Treasury, State Assets, Hotel and Tourism, etc.
• Design and conduct various English Courses
• Provide assessment reports on individuals as well as groups, for all corporate classes.
• Apply interactive learning method to encourage student involvement.
• Create and assess assignments to provide constructive feedback for all participants.

Work Record :
Commenced   /  Rank   /  Unit   /   Position
a. Pre-Service 01/03/1999 III/a STAN Staff
b. In Service 01/03/2000 III/a STAN Staff
19/10/2004 III/b BDK V Balikpapan Staff
12/05/2006 III/b Pusdiklat KU WI Pertama
01/04/2008 III/c Pusdiklat KU WI Muda
01/04/2010 III/d Pusdiklat KU WI Madya
01/02/2012 III/d Pusdiklat KU WI Madya
01/02/2012 IV/a Pusdiklat KU WI Madya
01/10/2015 IV/b Pusdiklat KU WI Madya
01/11/2018 IV/c Pusdiklat KU WI Madya

Education :
Level    /   Name of Institution     /     Year of Graduation
a. Elementary School SD Taman Muda I Malang 1985
b. Junior High School SMPN 3 Malang 1988
c. Senior High Schol SMAN 1 Malang 1991
d. S1 Universitas Airlangga 1995
e. S2 UHAMKA 2011

Trainings Attended:
– Evaluasi Kinerja Perpustakaan (1999)
– LPJ Golongan III (1999)
– Diklat Kewidyaiswaraan Berjenjang Tk. I (2005)
– ESQ Leadership Training (2006)
– Communication Skills and Public Speaking (2007)
– Pelatihan Penulisan & Analisis Soal (2007)
– Lokakarya Metodologi Penelitian (2008)
– Workshop Penulisan Ilmiah Populer (2009)
– TOT Perpajakan in English (2010)
– DTU Menulis Ilmiah Populer (2010)
– The Speed of Trust with Stephen MR Covey (2010)
– Short Course on Training and Developing Human Resources (Japan)(2010)
– Shortcourse Curriculum and Assessment for Educational Inovation (Netherland)(2011)
– DLB English for Translators (2012)
– Certified Train the Trainers (2012)
– Workshop Business English: FLY/Facilitating Your Language Learning (2013)
– Diklat Kewidyaiwaraan Berjenjang Madya (2013)
– The MBTI Instrument in Communication, Leadership, Conflict, and Change (2013)
– Business English Workshop (2014)
– Diklat Kewidyaiswaraan Berjenjang Utama (2014)
– Paul Ekman’s Evaluating Truth and Credibility (2015)
– GDLN Blendeng Learning Human Capital and Innovation Policies (South Korea)(2015)
– Advanced Miscrosoft Office Training (2016)
– Diklat Asesor Sertifikasi Kompetensi (BNSP)(2017)
– Communications Dojo: The Evolving Face of Public Relations (Singapore)(2018)
– Diplomasi Ekonomi (2018)
– Pelatihan Disain Grafis dan Multimedia (2018)
– Lokakarya Penyusunan Storyboard untuk Mendukung Implementasi Knowledge Capture di Kementerian Keuangan Learning Center (KLC) (2018)
– Lokakarya dan Penilaian Angka Kredit widyaiswara (2018)
– Pelatihan Tata Naskah Dinas (2019)
– Pelatihan Evaluasi Pembelajaran (2019)
– Pelatihan Penyusunan Bahan Ajar Berbasis Multimedia (2019)

– Pelatihan Disain Pembelajaran E-Learning (2019)

– Pelatihan Learning Model 70:20:10 BPPK – Telkom Corporate University (2019)

– Pelatihan Jurnalistik (2020)

 

Publications
Title/Year / Format / Publisher
New Tid Bits for STAN Students/2002 /Learning Module /STAN
Modul Perencanaan Diklat untuk DTSD Pengelolaan Diklat Gol. III/2009 /Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Speaking untuk DTU General English/2011 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Writing untuk DTU General English/2011 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Listening untuk DTU General English/2011 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Reading untuk DTU General English/2012 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Pengelolaan dan Perencanaan Diklat untuk Diklat Manajemen Diklat / 2014 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Desain Kurikulum untuk Diklat Perencanaan Diklat /2014 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
TOT Modul: Strategi Pembelajaran Kreatif /2015 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
TOT Modul: Classroom Management / 2015 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
TOT Modul: Simulasi/Praktik Mengajar / 2015 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Communication Skills untuk Orientasi CPNS Kemenkeu / 2017 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
Modul Nilai-Nilai Kementerian Keuangan untuk Orientasi CPNS Kemenkeu / 2017 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum
English for Customs / 2018 / Book / Trustco
English Speaking / 2019 / Book / Trustco

Modul Konsep Dasar Tata Naskah Dinas untuk Pelatihan Tata Naskah Dinas Kemenkeu / 2019 / Training Module / Pusdiklat Keuangan Umum

Writing Activities
The Use of CALL and CALL in Teaching DTU TOEFL Preparation at Pusdiklat Keuangan Umum BPPK RI (Majalah Anggaran dan Perbendaharaan, 2010)
Peserta Sulit: Siapa Takut? (Majalah Forum Keuangan Vol. I/02 Juni 2011)
The Importance of a Lesson Plan: A Personal Experience on A classroom Research as a Substitute Teacher (Majalah Media STAN 2010)
Sekilas DTU TOEFL iBT Preparation (Majalah Forum Keuangan Vol. I/04 April 2010)
Oleh-Oleh Belanda: Pembelajaran dengan Active Learning (Majalah Forum Keuangan Vol. I/03/September 2011)
Business Letters Part 1: The Language of Basic Business Letters (Majalah Forum Keuangan Vol. I/03/September 2011)
Business Letters Part 2: The Format of Basic Business Letters (Majalah Forum Keuangan Vol. I/04 April 2012)
Learning The Speed of Trust With Stephen M.R. Covey (Bulletin Pengembangan SDM Edisi 1 thn II/5/2011)
High Quality Correspondence: Business Letters Part 3 (Majalah Forum Keuangan Vol. I/04 April 2010)
A Study on Motivation and Anxiety in Relation to EFL Proficiency at STAN Jakarta (UHAMKA, 2011)
Why I Love Teaching Reading at Ministry Of Finance (Majalah Edukasi Keuangan Edisi 14/2013)
Testing, Assessing, and Teaching (Majalah Edukasi Keuangan Edisi 16/2013)
Being Likeable People (Majalah Edukasi Keuangan Edisi 20/2013)
A Notion about Sharing (Majalah Edukasi Keuangan Edisi 23/2013)
Using English: Fluency or Accuracy? (Majalah Edukasi Keuangan Edisi 24/2013)
Coping with Rising Prices (Majalah Edukasi Keuangan Edisi 16/2013)
Penggunaan Model Pembelajaran Kooperatif Tipe STAD dalam Pembelajaran MP Dasar-Dasar Administrasi Kepegawaian pada Diklat Teknis Umum Manajemen Sumber Daya Manusia – Pusdiklat Keuangan Umum Jakarta. (Diklat Kewidyaiswaraan Berjenjang Madya 2014)
Entrepreneurship and Innovation: Indonesia Case. (GDLN – KDI Schoolf of Public Policy and Management Final Short Paper 2015)
Studi Kasus Kepemimpinan Transformasional Chung Ju-Yung di Hyundai Business Group. (GDLN Alumni Paper 2015)
The Relationship between Motivation, Anxiety, and English Proficiency at Pusdiklat Keuangan Umum Jakarta (UICELL Paper 2017)
Evaluasi Pascapembelajaran Pelatihan Desain Pembelajaran Pusdiklat Keuangan Umum BPPK TA 2018

Evaluasi Pascapembelajaran Pelatihan Desain Pembelajaran Pusdiklat Keuangan Umum BPPK TA 2019

Leadership and Awards
Satya Lencana Karya Satya X in 2010 (Ten Year Dedication Award)

Satya Lencana Karya Satya XX in 2019 (Twenty Year Dedication Award)

Hi!

I am a student of Magister Pendidikan Bahasa Inggris Uhamka, and now Iam teaching English at the State College of Accountancy and also TOEFL iBTat Pusdiklat Keuangan UmumBPPK Depkeu RI. My favorite activities are cooking, reading, and travelling. Iam very interested in ICT, therefore I always try to keep on learning everything related to it.

If you have information on technological advancement, easy recipes, nice places to visit, or good books to read, please don’t hesitate to share them with me.