BLC: Building Learning Commitment

Featured

From March 16-19, 2021 I was assigned to accompany a group of benchmarking ASN from BPSDM West Java Province. I got the very first day and the last day to facilitate BPSDM Team. On day 1, I was given the opportunity to deliver BLC, something that I have long forgotten since I decided not to teach group dynamic class anymore (there’s a story to it, bu I’m not gonna tell you today). BLC is like a throw back to a decade ago, will I ever make it to do it fully online via Zoom? Keep reading, guys..

I don’t know if BLC on the first day of the technical assistance session is the most important part of the course, but I don’t think many of us would disregard its significance. I just heard that not all BPSDM team will take the Bimtek seriously as it is compulsory for them to join it. So, I have to prepare the BLC so carefully if I want to make the TA sessions successful. Handling a virtual session itself is already hard for me, let alone to engage them virtually, so challenging! But I know if a number of people with complementary skills are committed to a
common purpose, that will be so great for my own personal mastery.

So the participants were JPTs from all over West Java, officials who were forced to take technical guidance in order to support the acceleration of Corpu in West Java. They joined Zoom while doing other work such as meetings, making phone calls, instructing their staffs, and some even hid their videos, I bet that has nothing to do with bad internet connection because all of them were in their offices.

I set up a session planning with my partner, Mr. Wawan Ismawandi, with activities to build the group dynamics. The first activity of course I introduced the facilitators and then I continued using Wordwall’s Wheel of Fortune to check participants’ attendance. They were asked to say their names and explain a little bit about their town. At that very moment I realized that some participants were really not so cooperative, I mean some of them refused to answer or response to our remarks to them, although their names were called. They just frankly said that they have no idea of what to say and so they tried to pass the chance to other participants in the room. After we got around 15 people to do self introduction, we quickly moved on to the next activity with Quizizz. I tried to explain some terminology in corporate university in a more personalized activity for participants. This too, we have to wait for quite some time to get more participants to join the quiz. Once we reached 20 people, we just started the quiz cause time’s running out. You know what, we have to trick them with some rewards for the first 3 winners of the quiz, that’s why we can get 50% of the room participants to join that game.

After the second activity, the participants were a bit more energized, so we use the last quiz : a Wordwall puzzle. This time too, only three people were willing to answers the 20 questions we provided. Well, the point is that I and Mr Wawan have done our best to engage the participants.

To me and my partner, that was our worst experience, but the BPSDM organizer were so impressed with our session. They said that our BLC was so insightful and inspiring for their own trainers. Oh thank God, Alhamdulillah! At least at our worst, some got certain significance from our activities.

Now reflecting on that experience, I must say that the attendees’ commitment to learning is rather unsatisfactory. I expect to have a curious group of people for that techincal assistance, but they show different behavior. We did our best to engage and motivate them; we tried hard to be approachable and friendly , but yeah what else can you say if they don’t feel the need to join the session, as it is just another mandatory task for them. I think having 1/3 of the room active is already a blessing for that day.

Sugeng Tindak, Bapak…

Bapak ngapunten saya nggak bisa pulang ke Malang ketika tahu Bapak gerah, nyuwun duka sanget. Saya kira Bapak kuat, kayak selama ini seolah nggak ada penyakit dekat-dekat Bapak, atau kalau gerah paling sehari-dua hari sudah segar seperti sedia kala. Wong cuma dikabari sakit perut saja sama kurang selera dhahar. Katanya masih bisa masuk makanan tapi sedikit-sedikit. Nggak ada yang bilang Kung dhahar mesti didulang, susah bangun ke KM, sholatnya pun cuma bisa duduk. Terakhir kita video call minggu lalu Bapak gak ngendhikan apa-apa, cuma mesem terus, kayak nggak mau nyusahin kita. Tahu gitu aku bakal cuti dan pulang ke Malang, Kung, menawi Kung dhawuh aku pasti pulang nggak pakai nawar….. Akhirnya kersane Gusti Allah SWT Bapak kapundhut juga, ngendikane dokter itu serangan jantung. Jam 23.17 Minggu 18 Juli 2021.

Innalillahi wa inna ilaihi raji’un, wa inna ila rabbina lamunqalibun, allahummaktubhu ‘indaka fil muhsinin, waj’al kitabahu fi ‘illiyyiin, wakhlufhu fi ahlihi fil ghabirin, wa la tahrimnaa ajrahu wala taftinna ba’dahu.

Bapak, kok sae sangat kundhuripun Pak, katimbalan sowan wonten ngarsanipun Gusti Allah SWT pas kathah tiyang shaum Arofah. Bapak nggak pernah absen shaum Arofah, sama jadi Panitia Idul Qurban, ya Pak, sama tahun 2021 qurban satu sapi sendiri. Masayallah, semoga ini adalah pertanda husnul khotimah, Pak, aamiin…Jammah Masjid Nailul Haman dan Nurul Qolbi pasti kelangan Bapak, karena Bapak yang biasanya ngimami 5 waktu dan yang biasanya nahlilin warga. Kalo Bapak kapundhut masa PPKM begini, kami saja anak-cucu yang tahlilan ya Kung…shodaqoh tahlilan tetap kita bagi-bagi saja buat tetangga-tetangga, mugi Bapak kerso.

Bapak istirahat di sana yang tenang ya Pak, semoga ketemu Ibu rahimahullah. Anak-anak dan cucu-cucu sudah besar semua, doa kami:

Allaahummaghfir lahu warham hu wa’aafi hii wa’fu anhu wa akrim nuzula hu wa wassi’ madkhola hu waghsil hu bilmaai wats-tsalji walbarodi wanaqqi hi minal khothooyaa kamaa yunaqqots tsaubul abyadlu minaddanasi wa abdil hu daaron khoiron min daari hi wa ahlan khoiron min ahli hi wazaujan khoiron min zaoji hi wa adkhil hul jannata wa ‘aidz hu min ‘adzaabil qobri wa fitnati hi wa min ‘adzaabin naar.

“Yaa Allah, ampunilah, rahmatilah, bebaskanlah dan lepaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah dia. Dan muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah jalan masuknya, cucilah dia dengan air yang jernih lagi sejuk, dan bersihkanlah dia dari segala kesalahan bagaikan baju putih yang bersih dari kotoran, dan gantilan rumahnya dengan rumah yang lebih baik daripada yang ditinggalkannya, dan keluarga yang lebih baik, dari yang ditinggalkan, serta istri yang lebih baik dari yang ditinggalkannya pula. Masukkanlah dia ke dalam surga, dan lindungilah dari siksanya kubur serta fitnah nya, dan dari siksa api neraka.”

Kami sekeluarga akan selalu mendoakan Bapak dan Ibu sekaliyan

Rabbighfir li, wa li walidayya, warham huma kama rabbayani shaghira.

Sugeng tindak Bapak, Yangkung…mugi dipun tampi sedaya amal lan ibadahipun Bapak, Bapak tiyang sae sanget, insyaallah diparingi panggen ingkang sae saking Allah SWT, aamiin..

Jakarta, 19 Juli 2021

Pas barengan ulang tahun adik Afia, Kung.

Selamat Jalan, Ulin…

Menjelang jam 12 malam tanggal 16 Juli 2021, saat kusempatin membuka WA sebelum berangkat tidur tiba-tiba terbaca kabar berpulangmu ke haribaan Illahi jam 23.15 di RS Dr Suyoto Bintaro. Ya Allah, cepat sekali kepergianmu Ulin, baru dua hari lalu kamu masuk IGD di sana.

Innalillahi wa innailaihi roji’un.
Allahummaghfirlahaa warhamhaa wa ‘afihaa wa’fuanhaa.

Air mata ini tidak bisa kubendung. Kuambil wudhu, sholat dua rokaat, kubacakan Al Fatihah dan Surah Yasin untukmu Ulin, karena aku pastinya nggak akan bisa mengantarkanmu ke tempat peristirahatan terakhirmu. Karena protap Covid. Tapi insyaallah kamu syahid Ulin, sudah seizin Allah SWT kamu berpulang saat berjuang untuk mengalahkan virus Covid-19 dari dirimu. Teringat percakapan WA ku dengan Dovi, jagoan sholehmu, saat kamu cuma nge-read aja mesage ku yang mendoakan kesembuhan dan keselamatan bagimu, ternyata kamu sedang kritis ya Jeng, maafkan aku. Putramu yo sholeh lan sabar, ngga mau ngerepoti padahal sudah kubilang Tante ini di Area Bintaro ya Dovi, kabarin anytime aja jika ada keperluan yang bisa kubantu selain donor plasma darah konvalesen… karena aku belum pernah kena Covid meskipun kita sama golongan darah O. Golongan darah orang-orang nyempluk dan ginuk katamu, tapi kita sama-sama setuju kita golongan yang berani, rajin, dan supel, ya kan Ulin? Ohya kita sama2 sedhep jaremu, padahal yo tangehlah Lin sedhepan awakmu adoh, putih lan dhuwur, ..yang sering dipanggil Tacik kan dirimu toh Nyah…

Saat mendengar kabarmu yang sedang sakit saja kita semua di WAG alumni SMPN 3 Malang dan WAG Gambus Pethakilan sama-sama terhenyak, karena kita tahunya kamu sangat aktif, cekatan, cak cek pokoknya, tiba-tiba terimbas pandemi ini. Puluhan doa masuk untuk mendoakan kesembuhanmu dan memberikan semangat buatmu, karena kami semua berharap kamu kuat mengalahkan virus yang menyerangmu. Jan kangen mendengar sharing aktivitasmu dan postingan statusmu di FB, Ulin. Kamu sangat terbuka dan sangat memegang prinsipmu untuk membela yang benar serta yang teraniaya. Masyaallah merinding kalau ingat keberanianmu menyuarakan ketidaksukaanmu pada rezim yang munafik, bukan karena kamu membenci orangnya tetapi kepada kebijakannya yang tidak berpihak pada rakyat kecil dan kejayaan KNRI. Kamu seorang nasionalis yang sangat pede, Ulin, tur nggak pernah resik2 FB dari konco-konco yang melawanmu karena buatmu mereka itu cuma jahiliyah aja, jadi kudu kuat ndengerin cangkemku katamu, yang akhirnya mereka itu yang pada mrotholi dewe….sangarmu pancen kereen, Nyaah.

Tanggal 5 Juli kamu sempat posting tentang Kitab Wabah, kayaknya kamu sudah dapat firasat ya, Lin? Bodohku aku cuma nge-like, biasanya aku suka komenin postinganmu. Kukira cuma biasa lah kritikmu pada pemangku kepentingan. Ternyata ada quote tentang kematian karena thaun alias pandemi . Tak copy ne sini: “Mati syahid dalam perang adalah tingkat kesyahidan tertinggi dan tingkatan ini hanya dapat ditandingi oleh mati syahid karena taun.”“Hendaklah seseorang tidak gelisah ketika taun belum menimpa dirinya; dan kalaupun taun mengenai dirinya, seharusnya dia lebih tidak perlu untuk gelisah.” Tanggal 6 Juli 2021 adalah postingan terakhirmu di FB, pertama kamu kangen sama Almarhum Papa-mu, yang kurasa ini juga firasat terakhirmu jika kamu bakal bertemu beliau di jannah, bersama almarhum mama yang kamu sayangi juga. Dua jam kemudian adalah your very last post: “Prince Prank-y Kapan Modar?” Ya Allah Ulin, gayamu iku loh, Ulin banget, gak ada duanya. Tapi aku tahu dibalik ceplosan itu adalah ketulusanmu dalam membela kebenaran, kamu tahu sudah banyak yang dikecewakan oleh rezim ini dan jika kamu kecewa memang akan terlihat mengerikan. Padahal wis sering tak godain, ojobmu kan juga abdi negara toh Ulin…Tenang Jeng, aku iso mbelo awakku dewe, katamu. Malah bisa-bisanya kamu ngalem aku yang menurutmu PNS yang berani menunjukkan sikap. Padahal aku ngga blaka sutha Lin, tersirat saja karena tugasku sebagai abdi negara kan harus netral dan menjadi perpanjangan dari pemerintah.

Ada yang kangen jladrenmu, Ulin…karena kamu Mama Super Chef, kalo bikin kue jian kelas mewah ngalahin Harvest sama Francis Artisan. Ini pasti ada teman2 yang kangen sama lepet jagungmu, aku mah kangen kue sus sama marble cake mu, Lin. Wijsman banget ngga pelit-pelit. Ingat nggak waktu kita ngobrolin cookies mewah di Hotel Grand Kempinski . Sandinganmu mewah, Nyah, sak umur-umur ya baru nyobain di sono, aku cuma bisa bawain almond cookies hasil DL di Surabaya buatmu. Oleh-oleh gak modal hehehee…Baru itu aku tahu kalau kamu emang pinter bikin kue, kalo ngobrolin jladren kok ya kentara banget emang kamu ahlinya. Lebaran tahun lalu kamu posting cookies bikinan mu yang ngilerin itu, luar biasa bisa nyempatin bikin, kalau bukan dari hati emasmu yang terdalam, untuk orang-orang yang dekat denganmu. Semoga Allah SWT menerima semua amal kebaikanmu yang sak hohah ya Nyah saking banyaknya kebaikan yang kamu lakukan selama hidupmu, aamiin ya Allah.

Kangen, super kangen kamu, Ulin. Apalagi sudah berapa tahun group alumni kita gak kumpul-kumpul. Terakhir 2011 ya, pancen kebacut sibuk kabeh yo awake dewe….Tapi lihat postingan kamu ceritain kesibukanmu jadi ibune anak-anak cowok dan istri setia paksu cukup mengobati kerinduan kita. Kamu ibu yang luar biasa, kesibukan kerjamu yang sak dabyek gitu nggak pernah melalaikanmu menjadi ibu yang baik buat keluarga. Super sholihah kamu, Ulin, semoga para jagoanmu akan meneruskan legacy kamu dan cita-citamu. Semoga Nicky bisa jadi hafiz Qurán, aamiin. Maafin aku yang nggak bisa memenuhi permintaanmu buat ngajarin Mas Dovi TOEFL iBT tahun lalu ya Jeng, tapi insyallah dia bisa belajar mandiri dan bakalan bisa dapat beasiswa ke Jepang seperti keinginamu. Kita ngobrol gayeng terakhir ya cuma 8 November 2020 itu ya….Duh, ngga kurang-kurang kamu Ulin membekali anakmu dunia akhirat, you’re such a total package, a wonder woman, bude dan bukyang yang super penyayang…you will be missed so much, dear.

Aku gak kehabisan kata-kata buat menuliskan semua kebaikanmu dan semua kenangan kita selama ini, cuma aku takut aku tambah mewek dan ngaboti langkahmu. Pandongaku buatmu Ulin, Ya Allah ampuni segala dosa Ulin, terima semua amal ibadahnya, lapangkan kuburnya, ya Allah. Surga menantimu, Ulin. Kamu berpulang di hari baik saat banyak yang shaum bulan Dzulhijah menjelang Iedul Adha. Ya Allah, kabulkan juga semua doa teman-teman dan handai taulan Ulin, kami semua kehilangan sobat terkasih kami. Kami semua menjadi saksi bahwa Ulin adalah wanita yang baik dan shalihah. Ulin, semoga keluargamu yang kamu tinggalkam diberikan keikhlasan, ketabahan dan kesabaran ya Ulin.

Till we meet again, Ulin.

“Surely we belong to Allah and to Him shall we return.” 

Jakarta 17 July 2021.

Sang Poliglot Yang Inspirasional

Hari ini Juni 24, 2021 saya mengikuti webinar dengan Kanwil DJBC Banten yang mengusung topik Ürgensi dan Asiknya Menjadi Poliglot”. Narsumnya adalah Muhammad Elvandi, M.A. masih sangat muda tapi luar biasa begitu eloquent bercerita kisahnya menjadi orang yang sangat mahir menguasai beberapa bahasa asing secara baik, sangat baik malahan. Saya banyak dapat pencerahan dan banyak mengamini tips-tips yang dia berikan karena memang benar saya punya pengalaman yang sama dengan kisah sukses yang dia ceritakan.

Sedikit tentang narasumber, dia kelahiran 1986, tetapi pengalaman berorganisasi dan studi dia sangat luar biasa. Kang El ini dapat beasiswa kuliah S-1 di Universitas al-Azhar Mesir (2007-2011), maka dia sangat mahir berbahasa Arab. Lalu melanjutkan ke Saint Etienne untuk mengambil Master Filsafat di Institut Europeen des Sciences Humaines de Paris (2011-2014). Tahun 2014 Kang El mengambil mengambil Master kedua di University of Manchester pada program MA Political Science: Governance and Public Policy yang diselesaikan di pertengahan 2015. Yang mengangumkan adalah dari SMA hingga S2 beliau aktif dalam berorganisasi. Kang El rajin juga mengisi forum Keislaman, Kepenulisan, Leadership, Public Speaking dan Politik. Di Perancis dia menjadi konsultan pendidikan dan keislaman untuk komunitas pekerja perusahaan Internasional Total Paris, juga menjadi pembicara keislaman dan keindonesiaan di KBRI Perancis, KBRI Autria, KBRI London, Forum Keislaman IWKZ Berlin, SGB Utrech Belanda, KIBAR United Kingdom, dan beberapa komunitas muslim lokal di Newcastle, Manchester, Glasgow dan Aberdeen.Saya sendiri pernah ikutan webinar Telkom Corpu dimana dia juga mengisi di salah satu Expert Sharing Series sebagai pembicara dari MUDA Community, so ini orang memang benar-benar luar biasa menginspirasi, that’s why I’ve gotta share my lesson learnt from him today.

So kita mulai materi dari Kang El ya…

Jadi kita intinya webinar mau bincang tentang pentingya belajar bahasa asing, tetapi Kang El membuka denga cerita bahwa belajar jaman sekarang beda dengan jaman dulu, karena belajarnya digital, dimana kita butuh smart basic learning yang harus bisa memudahkan pembelajar buat digest knowledge & skills yang lebih effectively, efficiently and conveniently. Kang El sendiri membuat kurikulum belajar dia sendiri yang dia sebut long-term curriculum hebatnya dia sudah menetapkan itu dari sejak SMA. Jadi ketika misalnya dia sudah lulus S1 misalnya, belajarnya tidak lantas berhenti karena kurikulum dia masih lanjut dengan S2 dan S3 yang kemudian bisa dia raih, dan even after that Ph.D on hand dia masih lanjut dengan kurikulum pribadinya untuk terus belajar. So inspiring, salut saya dengan ide ini.

Saya lanjutin bagaimana dia membuat long-term curriculum, sebuat aja LTC deh. Nah ada 4 komponen dalam LTC dia yaitu Lifetime Learning, Constant Progress, Focus, dan Changing World. Nah kita bahas dulu yang Lifetime Learning. Lifetime Learning dia meliputi fisik, intelektual, spiritual, dan emosional. Keempat aspek harus balanced dan kita miliki jika ingin sukses, karena itu dia membuat daftar2 apa yang harus dia pelajari dan lakukan. Selanjutnya Kang El cerita tentang Smart Basic Learning, yang menurut beliau ada 4 skills utama yang harus kita kuasai: reading, summarising, listening dan writing. Kita harus lakukan itu setip kali belajar. Reading yang kita lakukan pun gak sembarangan karena literatur buanyak di era digital. Jadi kalau membaca harus bisa fast, tetapi dapat deep knowledge, serta harus effective. Supa reading tercapture berarti harus ditulis, jadi perlu writing skills. Nah writing kata Kang El harus yang sistematis, metodologis, serta influencing, dan ada teknik yang bisa kita pelajari supaya bisa menulis seperti itu. Terus terkait Listening, supaya bisa get the most of it, kita harus bisa dapatkan big picture dari yang kita dengarkan, jadi harus tahu poin-poin penting dari listening. Selain itu kita bisa rekam jika listeningnya panjang lalu kita dengarkan lagi sambil kita lakukan mindmapping apa-apa yang kita dapatkan dari listening. Jadi ini sudah integrated sekali ya, ketika belajar sambil mendengarkan, kita mengasah summaizing skills dan mensitesanya menjadi mindmap jugam jadi sekali melakukan itu akan tertanam kuat ke memori kita.

Oya khusus tentang summarising, Kang El juga share tentang klipping, manajemen file, mindmap, serta aplikasi yang bisa kita pakai., dan sama kaya yang saya pakai ya, pakai mindmeister atau miro.

Setelah introduksi yang wow itu barulah Kang El lanjut cerita tentang kebutuhan untuk menguasai beberapa bahasa asing. Yah memang terutama untuk kebutuhan pengetahuan bagi kita yang suka belajar. Selain itu karena takdir bahasa, kita lahir dari NKRI maka supaya bisa berinteraksi secara global mau tidak mau ya harus menguasai bahasa asing. Kalau beliau itu bisa Arabic, English, France, karena kuliahnya di negara2 yang memakai bahasa itu. Tapi yang jelas kata Kang El, bisa bahasa asing itu boosting our self capacity, I like that term bro. Iya saya juga merasa lebih menguasai materi2 baru karena langsung baca dari sumber aslinya yang berbahasa Inggris, pasti beda lah dengan baca hasil terjemahan orang.

Terkait improving 4 skills tadi, Kang El banyak ngasih contoh. Misalnya untuk bisa Reading, belajar baca bacaan apapun mulai dari level beginner hingga level advanced. Baca aja children books, komik, majalah, sampai yang serius sampai jurnal. Ini sih aku stuju banget, coz you just lotsa imputs for your brain guys, balanced aja bacaan yang ringan sampai kelas berat. Kalau writing kata Kang El bisa diawali dengan sering chat pake English, juga lakukan korespondensi dengan orang asing. Beliau pernah ikut Grammarly yang iklannya sering nongol di youtube saya, tapi itu mahal sih…Kalau kata saya sih gunakan komunitas kita untuk belajar. Saya dengan komunitas crafter Otang ikut sesekali chatting dengan teman-teman in English. Kalau untuk Speaking Kang El menyarankan untuk sering repeating, monolog dan discussion, jari tetap harus speak up ya guys…dan untuk Listening bisa belajar dengan films bersubstitle English, nonton music, lecture maupun discussions in English. Udah deh sama semua tips beliau saya setuja bangeet karena semua itu sudah saya lakukan bertahun-tahun juga guys to maintain my English. Trust me they work.

Untuk pembelajaran online, Kang El sharing yang dia sering pakai yaitu MIT Online Course, Coursera, dan Udacity. Saya sih dari dulu cinta sama Coursera so I gave him a high five! 🙂 Saya sering ikut kursus gratisnya terutama untuk materi-materi yang belum ada di KLC Kemenkeu. Belum pernah saya ikut yang bayarnya suapya dapat sertifikat, sementara cukup puas lah dengan gratisan hehehe…

Saya yang belum melakukan seperti Kang El adalah Folder Management. Beliau rapi sekali mengelola pembelajaran dia. Prinsip Kang El dengan manajemen folder dia itu harus easy access, sistematis dan terintegrasi. Nah untuk urusan in kayaknya saya perlu belajar banyak dari anak-anak muda di kantor saya. )

Learning Organization di MOF: Latar Belakang

Dunia saat ini telah memasuki Era Industri 4.0 di mana Internet of Things, Big Data Analysis dan Artificial Intelligence menjadi pendukung utama dalam proses bisnis dan pemberian layanan. Kondisi ini telah memicu terjadinya disrupsi sosial dan ekonomi, baik di tingkat nasional maupun global. Selain itu, seluruh negara di dunia, termasuk Indonesia, saat ini juga sedang menghadapi goncangan ekonomi dan ketidakpastian akibat pandemi Covid-19 yang tidak saja memunculkan kenormalan baru pada tatanan kehidupan namun juga menuntut dilakukannya penyesuaian-penyesuaian kebijakan agar roda perekonomian segera dapat dipulihkan. Upaya Indonesia di dalam menghadapi situasi tersebut antara lain ditempuh dengan mengantisipasi ketidakpastian  pemulihan ekonomi  dunia,   volatilitas  harga  komoditas, perkembangan tatanan sosial ekonomi dan geopolitik, efektivitas  pemulihan  ekonomi  nasional,  serta kondisi  dan  stabilitas  sektor  keuangan.

Kementerian Keuangan adalah institusi pemerintah yang memiliki posisi strategis dalam pengelolaan kebijakan fiskal dan sebagai pengelola keuangan negara. Sejalan dengan posisi tersebut, Kementerian Keuangan memiliki peran yang sangat penting dalam upaya memulihkan dan menjaga stabilitas ekonomi nasional dan global yang diakibatkan disrupsi dan juga pandemi, sehingga dituntut untuk menjadi organisasi yang agile dan adaptif terhadap perubahan-perubahan. Untuk merespon tuntutan tersebut, Kementerian Keuangan  menetapkan Visi tahun 2020-2024, yaitu “Menjadi Pengelola Keuangan Negara untuk Mewujudkan Perekonomian Indonesia yang Produktif, Kompetitif, Inklusif, dan Berkeadilan”.

Dalam rangka mewujudkan visi tersebut, terdapat satu misi penting yang ditetapkan oleh Kementerian Keuangan, yaitu mengembangkan proses bisnis inti berbasis digital dan pengelolaan Sumber Daya Manusia yang adaptif sesuai kemajuan teknologi. Misi tersebut ditetapkan dengan kesadaran akan pentingnya pengelolaan modal manusia di dalam mencapai visi Kementerian Keuangan tersebut. Untuk menghasilkan SDM yang adaptif sesuai dengan kemajuan teknologi, strategi yang ditetapkan oleh Kementerian Keuangan  adalah dengan membangun budaya belajar dan knowledge management (KM) melalui implementasi learning organization (LO). Implementasi LO ini sekaligus untuk mendukung pencapaian cita-cita nilai Kementerian Keuangan yang ke-5 yaitu “kesempurnaan” yang bermakna senantiasa melakukan upaya perbaikan yang  berkelanjutan di segala bidang untuk menjadi dan memberikan yang terbaik. Terkait dengan hal ini diyakini bahwa tidak ada upaya perbaikan berkelanjutan yang akan berhasil dilakukan tanpa adanya komitmen belajar. 

Penerapan nilai-nilai Kementerian Keuangan telah dilakukan sejak tahun 2011 melalui Keputusan Menteri Keuangan Nomor 312/KMK.01/2011 tentang Nilai-Nilai Kementerian Keuangan  dan dukungan terhadap penerapan nilai kesempurnaan dengan membangun budaya belajar telah dikomitmenkan kembali oleh Kementerian Keuangan sejak tahun 2017 melalui Keputusan Kepala Badan Pendidikan dan Pelatihan Keuangan Nomor KEP-140/PP/2017 tentang Cetak Biru Kementerian Keuangan Corporate University. Pada peraturan tersebut, learning organization didefinisikan sebagai organisasi yang secara terus menerus dan terencana memfasilitasi anggotanya agar mampu terus menerus berkembang dan mentransformasi diri, baik secara kolektif maupun individual, dalam upaya mencapai hasil yang lebih baik dan sesuai dengan kebutuhan yang dirasakan bersama antara organisasi dan individu di dalamnya. Dalam perkembangan implementasinya, untuk mengukur efektivitas penerapan LO, pada tahun 2020 Kementerian Keuangan telah menetapkan Tingkat Implementasi Learning Organization sebagai salah satu Indikator Kinerja Utama di lingkungan Kementerian Keuangan. Pengukuran ini sekaligus untuk menunjukkan komitmen Kementerian Keuangan  di dalam merespon tuntutan dan tantangan nasional dan global melalui perwujudan Kementerian Keuangan menjadi learning organization.

Dengan mengimplementasikan Learning Organization di lingkungan Kementerian Keuangan, diharapkan Kementerian Keuangan dapat:

  1. Mengantisipasi perubahan yang semakin cepat, disrupsi dan ketidakpastian di tingkat nasional dan global dengan mewujudkan organisasi yang agile, adaptif, dan inovatif.
  2. Meningkatkan budaya pembelajaran kolaboratif, digital, kreatif, dan mandiri bagi seluruh pegawai di lingkungan Kementerian Keuangan.
  3. Meningkatkan kompetensi Sumber Daya Manusia (SDM) yang handal, akuntabel, dan kompeten, serta dapat menyelesaikan tugas dengan efektif dan efisien.
  4. Meningkatkan kinerja individu, tim, dan organisasi dalam mencapai visi, misi, dan sasaran strategis Kementerian Keuangan.
  5. Memelihara aset intelektual organisasi melalui manajemen pengetahuan.
  6. Meningkatkan budaya berbagi pengetahuan baik di tingkat individu, tim, maupun organisasi.

            Implementasi Learning Organization di lingkungan Kementerian Keuangan merupakan tanggung jawab bersama dari seluruh individu, tim dan unit organisasi di lingkungan Kementerian Keuangan sebagai pembelajar. Agar dapat diperoleh pemahaman yang sama di dalam implementasinya, pada tahun 2020 Kementerian Keuangan melalui BPPK menerbitkan Buku Saku Implementasi Learning Organization yang berisi penjelasan indikator pengukuran. Pada tahun 2021 ini, panduan tersebut disempurnakan dengan penyusunan Pedoman Implementasi Learning Organization yang berisi panduan penerapan learning organization yang disusun secara rinci lengkap dengan strategi implementasi dan rencana pengukurannya. Pedoman dan diharapkan dapat menjadi panduan bagi seluruh individu, tim dan unit organisasi dalam upaya membangun budaya belajar dan mewujudkan Learning Organization di lingkungan Kementerian Keuangan

MC Script and Moderator Script for International Session

Today I cannot go to office due to my severe cold, but I have a great team that can back me up to ensure my session runs as planned. You know, I have been staying up late these days preparing for this executive workshop, that’s why I get sick easily. Anyway, I want to share you the scripts that I have prepared for my team. They are MC Script, Moderator Script, Opening Speech and Keynote Speech. For this post today I will only share the first two, so there you go…

I. MC Script

PartUICScript
AnnouncementMC(MC read the Event Poster on the screen)
Those are the information for today’s webinar, the session will begin shortly, Thank you.  
GreetingsMC“Well, Ladies and Gentlemen, may I have your attention please. Our session is about to begin. Please have a nice seat. Thank you.”   Good afternoon ladies and Gentlemen, Assalamualaikum wr.wb.   Welcome to the [the Executive Workshop: The Future of Money: Risk and Opportunities, Regulatory Framework; and Role of Government, Authorities, and Central Bank]  
I am Pilar Wirotama, your host for today.   I also would like to greet: The Head of Financial Education and Training Agency, Bapak Andin Hadiyanto, The Head of Fiscal Policy Agency, Bapak Febrio Kacaribu, The head of General Affairs Training Center, Ibu Heni Kartikawati, The Citi Indonesia CEO Bapak Batara Sianturi The CITI APAC Public Sector Head Mr. Michael Paulus and of course, our distinguished speakers from Citi Global Perspectives & Solutions (Citi GPS) and our moderator;  
Ladies and gentlemen, this executive workshop is held in collaboration with Fiscal policy Agency (BKF) and Financial Education and Training Agency (FETA).   This workshop is a technical session from the previous Ministerial Lecture – Future of Money, which has been held on 18th may 2021. Today’s workshop is the first out of three series workshop, which will be held throughout this month. Make sure to keep updated for the upcoming series .  
The main topic of today’s workshop is the The Future of Money: Risk and Opportunities. For the next 2.5 hours, together, we will discuss: Opportunities for Financial Sector Development; Financial inclusion; Govt. Treasury Management; Govt. Revenue and Spending, including social transfers; Fiscal & Monetary PolicyRisk of frauds, ML/TP Financing; Systemic risks; Long-term disruptive effect: to current financial system, capital market, money market.
Todays workshop will be divided into 2 sessions which featuring 3 speakers from Citi Global Perspectives & Solutions and a moderator to elaborate the topic.  
Agenda & Housekeeping (Informing rules if any)MCLadies and gentlemen, please allow me first to read the agenda for today.   The first agenda is the opening session. And second is workshop session led by our moderator.
Opening SessionMCLadies and gentlemen, we are now in the opening session. Without further ado, I would like to invite on :
The Head of Financial Education and Training Agency, Bapak Andin Hadiyanto,
The Head of Fiscal Policy Agency, Bapak Febrio Kacaribu, The Citi Indonesia CEO, Bapak Batara Sianturi
The CITI APAC Public Sector Head, Mr. Michael Paulus  
DialogMCGood afternoon Bapak Andin, Bapak Febrio, Bapak Batara, and Mr. Michael.

Thank you for joining us today, and I hope all is well. Before we begin this workshop, please allow me to ask few questions, so that the participants could get the context of this workshop.
 MC & Pak AndinFirst, I would go to the Head of FETA. Bapak Andin, this executive workshop is held in collaboration with Fiscal policy Agency (BKF) and Financial Education and Training Agency (FETA). What is the urgency and background of today’s workshop?
Thank you, Pak Andin,
 MC   And P. Febrio    Now I would like to turn to Bapak Febrio. Bapak, as the Echelon I Unit in Ministry of Finance that Formulate Fiscal Policy, how does Fiscal Policy Agency see the development of digital currency?  
Thank you Bapak Febrio,
 MC & Bapak BataraAs for Bapak Batara, could you please tell us about CITI? and as a bankers with 32 years of banking experience in Asia, Australia and Europe how do you see the digital currency trend, especially here in Indonesia?
 MC & Bapak MichaelI would like to turn to Bapak Michael, as The CITI APAC Public Sector Head who responsible for CITI business with multi-institutions in Asia-Pacific, what is the future of money means to you?
 MC & All GuestsFinal question for Bapak Andin, Bapak Febrio, Bapak Batara and Mr. Michael, what is your expectation out of this workshop?   Let’s start with Bapak Andin.
Thank you Next Bapak Febrio,
Thank you…, How about you Bapak Batara,…
Last but not least, Mr. Michael..please  
Great answers .
Once again, Thank you for a great talk Bapak Andin, Bapak Febrio, Bapak Batara and Mr. Michael. I personally believe that we will have a very interesting discussion today. Thank you, and have a great day.
Introducing ModeratorMCLadies and gentlemen, now we have come to our main agenda: The workshop session.   All presentation and discussion will be moderated by our moderator: Bapak Rido Panjaitan.  
Allow me to read his short bio. Bapak Rido Panjaitan is a family member of Indonesia Ministry of Finance. Currently, he serves through an academic path, specifically under Polytechnic of State Finance STAN, a university under Indonesia Ministry of Finance. He pursued his doctoral degree from Queensland University of Technology, Australia. He writes, teaches, and researches in:
– public admnistration,
– state finance,
– local government finance,
– strategic management in public sector and
– Indonesia’s village financial management.  
Handing Over to ModeratorMCLadies and Gentlemen, let’s us welcome our moderator, Bapak Rido Panjaitan.  
(Next the session is fully moderated by Rido for approximately 200 minutes).
AnnouncementsMCThank you, Bapak Rido, for bringing us to a very productive session today.   I’d like to read some announcements for the participants now.
First, you need to fulfill the evaluation form for Session 1. The questions can be viewed at  (…link…)
Then, once you leave this Zoom room, you will also receive a survey on the presentation, and we would appreciate if you would complete that and provide your feedback.
You will also receive a follow-up email within 24-48 hours with a link to view a recording of today’s workshop. 
We also remind you that the second session of the executive workshop will be held on June 25, 2021.
ClosingMCLadies and gentlemen, on behalf of General Training Center of Financial Education and Training Agency and Fiscal Policy Agency, we would like to say thank you for your active participation today, and have a great rest of your day!
See you in the second round of the workshop! I am Pilar Wirotama signing off, Wasalamualaikum Wr. Wb.

II. Moderator Script

PartUICScript
Workshop Day 1
GreetingsModeratorGood afternoon, all.  
Honorable Head of General Finance Training Center or Pusdiklat KU (Heni Kartikawati)
Our speakers from Citi Global Perspectives  
Distinguished Participants;
Ladies and Gentlemen.  
I am Rido Parulian Panjaitan. It gives me a great pleasure to be the moderator for the Executive Workshop – “The Future Of Money”.  
As we know that digital money and electonic money have been rapidly developed. In today’s workshop we will get a closer look into digital currencies, including the design, implications, risks, opportunities, and the involved parties.
Introducing the SpeakersModeratorLadies and Gentlemen, First I’d like to read a brief introduction to our CITI speakers:
First, Mr. Ronit Ghose. He is the lead author of Citi’s GPS Bank of the Future and FinTech report series—the first edition has had c.300,000 downloads, making it the most read report ever published by Citi and one of the most read fintech reports ever. Since joining Citi in 1997, Ronit has covered banks in the Americas, Asia and EMEA. He is Global Sector Head for Banks and Co-Head of the Fintech Theme Group in Citi Research. He is also an Advisory Board Member at the Centre for Finance, Technology, and Entrepreneurship. Ronit has an undergraduate degree from the University of Oxford, a postgraduate diploma from the University of London and is a CFA Charterholder.
Second, Mr. Sanjeev Jain. He is the Regional Head for Global Payments & Receivables, covering the full suite of transactional payments and receivables needs of corporate, commercial, financial institution and public sector clients in Asia. Prior to his appointment to the current role, Sanjeev was managing the roles of Regional Product Head of Commercial Banking, Implementations and Digital Channels & Data from 2012-20. Sanjeev holds the degrees of Chartered Accountant, Company Secretary and Cost & Works Accountant from the respective institutes in India.
Lastly, Mr. Helmi Amran. He is a Director and Citi’s Indonesia Economist, based in Jakarta. He joined Citi Research in 2011 from Bank Danamon Indonesia, where he was the Economist and bond market strategist from 2005 to 2008. Prior to that, Helmi was an Economist with Bahana Securities from 2004 to 2005, and before that, an Economist for the ASEAN Secretariat. Helmi graduated with a Bachelor’s degree in Economics from Universitas Indonesia and holds an MSc degree in International Money & Banking from the University of Birmingham, UK, and a Master of Financial Economics degree from Katholieke Universiteit Leuven, Belgium.  
Informing RulesModeratorBefore the presentation begins, let me tell you how this workshop will run.   Firstly, CITI speakerks will present the material for about 30 minutes.   After that, there will be a ten-minute break.   And after the break, the session will be continued with another 30 minute presentation by the speakers. Following that, we will have a question and answer session for approximately 45 minutes, and finally the session will be ended by a conclusion.  
Presentation Part 1
Welcoming the SpeakerModeratorLadies and Gentlemen, without further ado, Now, allow me to welcome Mr. Ronit Ghose and team to present the material of “Overview of Digital Currencies” for about 30 minutes.
Presentation (30 minutes)CITI SpeakerPresentation time of “Overview of Digital Currencies” Part 1  (30 minutes)
ThankingModeratorThank you very much Mr. Ronit Ghose and team for giving such an informative and comprehensive presentation for the first part.    
Ladies and gentlemen. We are going to have a short refreshment for ten minutes. Please return to this room at 15.00 Jakarta Time. And we will continue with the second part of their presentation.  
BREAK (10 minutes)
 ModeratorLadies and Gentlemen, shall we continue? We are now going to listen to the second part of CITI’s presentation. To Mr. Rhonit and team, please go ahead.  
Presentation Part 2 & Discussion
Welcoming the SpeakerModeratorThat was a very comprehensive presentation.  
Ladies and gentlemen, after we know about the comprehensive outlook of digital currencies, now it’s time to have a discussion with our speakers.  
Inviting QuestionsModeratorLadies and Gentlemen, now we’ve come to the Q&A or discussion session.  
We are glad to receive so many questions from sli.do and due to time limitation, we are going to select first 3 most voted questions first for our speakers.   Now, let us see the questions from the participants. Please Pusdiklat KU team bring the sli.do on screen. Thank you.  
Summarizing Questions and Welcoming the DiscussionModeratorWell, ladies and Gentlemen, let’s see the voted questions here.
The first question comes from (….) asking about (…..).
The second one is from (….) asking about (….).  
And the third one is from (….) asking about (….).    
Please Citi Team can elaborate all the addressed questions from the participants.    
Replying, Adding Comment That’s a very detailed answer to the questions, Mr. Rhonit, and If I may add, …
That was excellent points by Mr. Sanjeev.  
Inviting Open Mic Questions For next, I invite those who have raised their hand to open the microphone and mention to whom your question is addressed.  
Clarifying questions Can you repeat that question, please?
Can you repeat that in a simplified way?
Just to be clear, do you mean this…(ulangi pertanyaan lebih singkat)
Ending DiscussionModeratorApparently, we still have enormous questions or topic to be discussed as we see them on sli.do. However, due to limited time, we need to end our discussion session. Some selected  remaining questions will still be addressed by the speakers and also Fiscal Policy Agency (BKF) via WA Chatgroup. 
Closing
Asking for Closing RemarksModeratorLadies and Gentlemen, we have finally come to the end part of this Day 1 Executive  Workshop on “The Future Of Money”. Before I close this session, I would like to invite Citi speakers to give us some short closing remarks, please.
Atau
To Mr Rhonit, Mr Sanjeev, Mr. Helmi, are there any final thoughts before we end today’s session?  
Closing remarks from CitiCiti SpeakersClosing remarks (2-3 minutes)
Closing from MoF IndonesiaModeratorThank you for the concise closing remarks.
Please allow me also to take some highlighted points from this today’s session.  (pura2nya ya, ini conclusion sementara dari ministerial lecture…the real conclusion is on Monday)
– Digital money is not new and there are many implications of digital money.  
– There are also some pluses and minuses of Central Bank Digital Currencies (CBDC). The pluses started from universality, trust & financial inclusion until greater oversight, traceability – fighting financial crime. On the other hand, the minuses could be disintermediation of commercial banks which will increase cost of funding and volatility until the issue of anonymity & privacy.  
– Therefore, the impact of digital currencies could be categorized in 5 areas which are: risk to Commercial Banks, Risk to Existing Payment Infrastructure, New Sources of Revenue, Policy Opportunities and Role of USD.   And finally, Ladies and Gentlemen, I would like to thank the speakers –Mr. Rhonit Gose, Mr. Sanjeev Jain and Mr Helmi Amran–  for their informative and interesting presentation and also to all the participants for their active participation.
Please give applause for the speakers and for you all. Thank you.  
I should remind everyone that we will be seeing you again on the second part of the Executive Workshop with the title “Regulatory Framework”.  
So, see you all later and thank you very much. Over to you, Mr. Pilar.   (Session returned to MC for further announcements)

We did a rehearsal on friday, especially to test our screen interface.The test that day went so well. Saturday and Sunday I still work on polishing my drafts. So happy that my team consist of young ASN, mostly freshly graduated from overseas campuses, and they can suggest for better expressions. Of course for today I will be standing by throughout the session, as there sure will be a lot of improvisation by my team, especially dealing with the Q & A and the discussion. I will share you all the After Action Review (AAR) of today’s session , so you just stay tune guys…

Working with young staffs is always fun 🙂

The Future of Money Part 1

Sudah pernah membaca report yang dibuat Citi GPS tentang the Future of Money? Saya akan share rangkuman inti sari dari pre-reading material yang diberikan oleh Citi sebelum the Executive Workshop kami dimulai. Here we go:

  1. In the past, money has been traditionally stored and exchanged in the form of fiat currency. The introduction of banking technology has changed the way of how people use and store the money in the economy, even compared 20 years ago when money was introduced in
    account-based electronic form.
  2. Digital money and electronic money are not the same thing, albeit in everyday life, they are often used interchangeably to represent nonphysical forms, i.e., money that is not paper-based but intangible. Most money today in the financial system is of this intangible, electronic, or digital format.
  3. The main characteristics of Digital Money (2.0) is as follows:
    a. Tokenized and not account-based.
    b. Can be based on a centralized database or blockchain.
    c. Its value can be linked to fiat currency (CBDCs, stable coins) or set by supply and demand (cryptocurrencies).
    By contrast, electronic money is more straightforward: linked to fiat, account-based, centralized, and permissioned.
  4. The invention of digital technology in the 21st century, has made changes to how money is created, stored, and exchanged. In the digital age, money is introduced/born from the process of tokenization by a small group of common interest users which is then known as
    cryptocurrency (such as bitcoin).
  5. Bitcoin originally was designed as p2p digital cash. However, its market values have surged recently, with valued at an aggregate of approximately $2 trillion. Due to some critiques on value (i) stability, (ii) technical robustness, and (iii) efficiency, stable coins was
    introduced as alternative for bitcoin.
  6. Stable coins such as Diem await regulatory approval. They could benefit from the huge network effects of their Big Tech sponsors. Diem could be an effective tokenized payment format inside the Facebook universe (3.3 billion monthly average users). However, there
    are critiques to stable coins which largely on governance. The idea of private stable coin like Libra/Diem then accelerated the work being done by Central Banks globally (e.g. China)
  7. So-called “stable coins” are a specific category of crypto-assets, which have the potential to enhance the efficiency of the provision of financial services, but may also generate risks to financial stability, particularly if they are adopted at a significant scale. While such financial stability risks are currently limited by the relatively small scale of these arrangements, this could change in the future.
  8. Stable coins are an attempt to address the high volatility of“traditional” crypto-assets by tying the stablecoin’s value to one or more other assets, such as sovereign currencies. They have the potential to bring efficiencies to payments (including cross-border payments), and to promote financial inclusion. However, a widely adopted stable coin with a potential reach and use across multiple jurisdictions (so-called “global stable coins” or GSCs) could become.
  9. systemically important in and across one or many jurisdictions, including as a means of making payments. (FSB Report, Oct 2020)
  10. More attention, experiments, pilots, and policy work on CBDC (in China called Digital Currency Electronic Payment – DCEP). Central bankers are developing CBDCs, triggered by Big Tech and the launch of Diem in 2019, and a space race is developing. China is ahead agreed, and is already in piloting stage, while work on a digital euro is now underway, and U.S. policy makers are warming up to the idea.
  11. According to Google survey, the recent wave on digital currency appears to be more broad-based versus 2017-18, with interest from both institutional investors and corporates as well as retail investors.
  12. However, digital currency now serves more as a (volatile) digital asset. Digital currency in forms of cryptocurrency, stable coins, and CBDC has created both unintended and intended implications:
    a. Unintended implications:
    I. Dis-intermediate incumbent financial institutions.
    II. increased the volatility and cost of bank deposit.
    III. Substitute existing payments from factors such as checks and credits.
    IV. Currency cold wars – internationalization of CBDCs.
    V. Impact on Monetary and Fiscal Policy.
    b.Intended implications:
    I. crypto trading and custody could be a new source of revenue for financial institutions.
    II. institutions and CBDCs could result in more efficient and targeted monetary and fiscal policy implementation.
    III. The race towards Digital Money 2.0 is on.
    12.Possible risks of digital currencies on Financial Sectors:
    a. Risk to commercial banks
    I. Potential higher funding cost and volatility including increased risk of bank runs in a crisis.
    II. CBC would shift commercial bank deposits to central bank liabilities, raising bank funding cots and volatility.
    III. Risk to financial stability.
    b. Risk to existing payment infrastructure
    I. New payment solutions could disrupt the already crowded payment space.
    II. CBDC and crypto could lower transaction costs and income.
    III. CBDC could help promote digital payments or it could be a “category killer” in digital payments.
    IV. Greater use of CBDC could reduce the amount of client data available to payment companies.
    c. Risk On Transmission channels Affecting Financial Stability
    I. If crypto-assets become a more significant part of the financial system, negative developments involving crypto-assets could undermine confidence in certain aspects of the financial system and in financial regulators.
    II. Additionally, the primary risks present in the crypto-asset markets could have financial stability implications through a variety of other transmission channels. these include:
     confidence effects;
     financial institutions’ exposures to crypto-assets, related financial products and entities that are financially impacted by crypto-assets;
     the level of market capitalization of crypto-assets;
     the extent of their use for payments and settlements.
  13. Possible benefits and opportunities of Digital Currencies:- 10 –
    a. As New sources of revenue
    I. Could be a new source of revenue for financial institutions.
    II. Fees on crypto custody alone may not be significant, and only provide a sizeable opportunity when merged with trading fees.
    III. Traditional exchanges have launched bitcoin futures and options, enabling greater institutional trading options.
    b. Opportunities For Policy Makers
    I. More efficient and targeted monetary and fiscal policy implementation via CBDCs.
    II. Central Bank will be able to control the subject, interest rate, and timing of credit extension.
    III. Better oversight on money flows as transactions are more traceable.
    IV. Support fiscal policy implementation and financial inclusion.
    c. The Role of U.S. Dollar
    I. The issuance of CBDCs in theory compete with the US Dollar.
    II. CBDCs could reinforce the currency diversification for bilateral trade payments.
    III. CBDCs don’t change the wholesale market financial and legal infrastructure

Preparing for the Executive Workshop “The Future of Money”

Lagi hangat-hangatnya di Kemenkeu membahas the Future of Money, kemarin sudah diadakan ministerial lecture terkait topik ini dengan pembicara dari Citi. Dan bulan Jui ini bakal ada lanjutan workshopnya secara teknis untuk internal Kemenkeu, rencananya bakal diberi nama Executive Workshop The Future of Money: Risk & Opportunities, Regulatory Framework, and Role of Government. Akan diadakan dalam tiga sesi webinar (3 hari) dan rencananya saya akan menjadi moderatornya, entah jadi atau tidak soalnya menurut saya seharusnya moderator ya Wali Program nya saja, yang lebih paham substansi tentang fiskal dan moneter. Karena terus terang saya nyerah lah kalau membahas cryptocurrencies dan harus memandu sesinya dengan model moderator di Indonesia di mana sang moderator bahkan bisa nanya pemateri, merangkum analisis pemateri bakhan meraik kesimpulan, kalau cuma moderating biasa tanpa involvement substantif sih saya OK, yang dibutuhkan cuma keterampilan bahasa Inggris saya. Udahlah stop gundah gulana ini, yuk mari ngobrolin The Future of Money in particular saja.

Yes, money. Uang telah berabad-abad lamanya menjadi pusat hubungan manusia. Hilangnya kepercayaan pada nilainya dapat mengakibatkan ketidakstabilan ekonomi dan politik, bahkan perang. Dalam beberapa tahun terakhir, teknologi keuangan atau fintech jadi bahasan primadona karena menawarkan alternatif alat pembayaran tradisional. Apakah digitalisasi akan mengubah masa depan uang? Harold James dari Universitas Princeton mengatakan jika dalam pandangan tradisional, uang selalu menjadi ekspresi kedaulatan atau sovereignity, bahkan di saat negara benar-benar gagal untuk menjamin nilainya. Saat ini, sebagian besar ahli setuju cryptocurrency tidak memiliki semua atribut inti uang. Tetapi mereka juga percaya bahwa distributed ledger technology (yang mejadi penyokong aset tersebut) berpotensi untuk mengubah layanan pembayaran dengan menghilangkan kebutuhan akan perantara, yang tentunya akan mengurangi peran bank sentral dan melemahkan otoritas negara terhadap jumlah uang beredar. Tapi memang itulah yang jadi motivasi politik di balik Bitcoin, mata uang digital sentralized pertama saat diluncurkan beberapa tahun lalu. Saya pernah menonton Youtube saat Direktur Pelaksana IMF Christine Lagarde menyatakan kekhawatiran tentang penyalahgunaan teknologi keuangan dibandingkan dengan manfaatnya bagi masyarakatdunia. Tetapi beliau juga berkata kita perlu mtetap berpikiran terbuka tentang cryptocurrency dan fintech secara lebih luas, baik tentang risiko yang ditimbulkannya dab juga potensinya untuk meningkatkan kehidupan manusia.

Tapi memang dunia sudah berubah, uang digital buat saya jadi sangat penting. Karena pandemic ini internet banking saya benar2 bermanfaat, belanja online dan kirim uang jadi gampang. Saya juga sudah sangat jarang keluarkan uang cash, kecuali saat buat angpao lebaran kemarin. Uang tunai tidak terlalu aman, pernah saya kecopetan uang 1,1jt hilang, tapi yang lain aman karena ATM langsung diblokir. Plus, pegang cash bikin memutar otak untuk menarik uang tunai dari bank atau mesin ATM karena cabang terdekat tutup. Sejak awal pandemi, makin banyak toko yang tidak menerima uang tunai karena masalah kesehatan. Sekarang saya cukup buka Living Mandiri untuk semua pembayaran saya, dan semua apps belanja semua hanya perlu kita transfer nominal saja dan kita bebas belanja dengan Gojek, Grab, Shoppee, Tokopedia, Link Aja dll. Bahkan saya sudah coba beli deposito dan reksadana gara-gara punya internet banking. Cuma saya tetap masih super hati-hati dengan aplikasi banking saya. Pembayaran yang saya buat tidak boleh salah, crash, bahkan jadi cyber attack. Saya suka nerd saja dengan banyaknya SMS masuk, permintaan pertemanan di sosmed saya, jadi super curious kok ini ada yang minta di add, jangan2 ada yang mau main-main dengan google account saya gitu. Makanya saya semangat nih nanti akan memandu workshop Future of Money ini, sekalian belajar dengan orang-orang pintar dari seluruh Eselon I Kemenkeu. I know it will be a scary experience for me, but I’m ready to take the chance. Wish me luck!

Pandangan 5 Menteri Keuangan tentang Pentingnya Pajak Minimum Perusahaan Global (Global Corporation)

Opini yang disampaikan Arturo Herrera Gutiérrez, Sri Mulyani Indrawati, Tito Mboweni, Olaf Scholz dan Janet L. Yellen
June 10, 2021 at 4:26 a.m. GMT+7, disarikan dari Washington Post
Arturo Herrera Gutiérrez adalah menteri keuangan Meksiko; Sri Mulyani Indrawati adalah menteri keuangan Indonesia; Tito Mboweni adalah menteri keuangan Afrika Selatan; Olaf Scholz adalah wakil rektor dan menteri keuangan Jerman;serta Janet L. Yellen adalah sekretaris perbendaharaan AS.
Setiap negara menghadapi ketidakadilan yang disebabkan oleh perubahan teknologi yang dramatis, kekuatan pasar yang melonjak dari big companies, dan persaingan ketat akibat mobilitas modal. Krisis kesehatan global terburuk dalam abad ini juga menjadi tantangan ekonomi dunia — terutama keuangan publik mereka. Beberapa negara mulai bangkit dari krisis covid-19 sementara yang lain masih iauh terperosok. Masing-masing kita, dalam kapasitas sebagai menteri keuangan, melihat dua kekhawatiran mendesak yang dapat mengancam ekonomi kita.

Pertama, orang kaya dan perusahaan menjadi jauh lebih baik daripada mereka yang berada di ekonomi terbawah. Pekerja upah rendah dan orang tua dipaksa untuk memilih antara kesehatan dan keselamatan anak-anak mereka,  atau mata pencaharian mereka. Akibatnya, mereka secara tidak proporsional menanggung beban kerugian ekonomi pandemi. Usaha kecil menderita akibat ditutup untuk melindungi komunitas mereka. Sementara itu, pendapatan perusahaan melonjak, dan pekerja dan pemegang saham berpenghasilan tinggi bangkit dari krisis relatif tanpa cedera.

Masalah kedua adalah konsekuensi dari  penyebab pertama tadi. Pemerintah sangat membutuhkan revenue (pendapatan) untuk membangun kembali ekonomi dan melakukan investasi untuk mendukung usaha kecil, pekerja dan keluarga yang membutuhkan. Dan akan membutuhkan lebih banyak lagi saat pandemi mereda, untuk mengatasi perubahan iklim dan masalah struktural jangka panjang. Pendapatan harus datang dari suatu tempat dan sudah terlalu lama pendapatan ditarik banyak dari pekerja, yang pendapatannya lebih mudah untuk dilaporkan dan dihitung. Pendapatan modal lebih sulit untuk dikenakan pajak karena modal bersifat mobile dan rentan terhadap permainan akuntansi yang canggih. Dengan menggunakan trik ini, pendapatan modal perusahaan sering memanfaatkan yurisdiksi pajak rendah karena perusahaan paling profitable di dunia sangat lihai mengurangi beban pajak mereka. Selain kehilangan pendapatan, pemerintah ketakutan akan membebani perusahaan dengan pajak yang berlebihan, agar perusahaan tersebut tidak memindahkan operasi mereka — dan kesempatan kerja — ke luar negeri. Dinamika yang timbul dalam setengah abad terakhir, dalam pengertian ekonomi klasik, yaitu berlomba ke bawah sehubungan dengan tarif pajak perusahaan.

Kami berdiri bersama untuk memperbaiki masalah ini dengan solusi kolektif: pajak minimum perusahaan global. Setiap pemerintah kita memiliki hak untuk menetapkan kebijakan pajaknya sendiri. Tetapi dengan menjalankan hak berdaulat ini bersama-sama, kita dapat menempatkan ekonomi kita pada jalur menuju pemulihan yang berkelanjutan dan inklusif dengan lebih efektif daripada jika kita berdiri sendiri. Upaya kami akan mulai menghaluskan tepi kasar ekonomi global yang telah meminggirkan banyak orang dari kemakmuran global.

Tahun ini, negara-negara memiliki kesempatan bersejarah untuk mengakhiri perlombaan ke bawah dalam perpajakan perusahaan, memulihkan sumber daya pemerintah pada saat yang paling dibutuhkan. Melalui naungan The Organization for Economic Cooperation and Development serta the Group of 20 Inclusive Framework, 139 negara bekerja menuju distribusi yang lebih adil dalam hal negara mana yang menerima pendapatan pajak perusahaan dan penetapan pajak minimum yang disepakati secara global. Pajak minimum ini akan menjadi penurun persaingan pajak dan memastikan perusahaan membayar bagian pajak yang adil.

Mewakili lima ekonomi yang sangat berbeda di empat benua, kami mendukung upaya untuk memperbarui sistem pajak internasional kami untuk abad ke-21. Secara khusus, kami mendukung alokasi hak perpajakan yang lebih adil atas perusahaan terbesar dan paling profitable untuk menggantikan tindakan sepihak yang tidak terkoordinasi yang telah mengacaukan sistem pajak internasional dalam beberapa tahun terakhir. Kami juga mendukung pembuatan pajak minimum yang disepakati secara global yang akan memastikan negara-negara mengenakan pajak atas pendapatan perusahaan setidaknya pada tingkat dasar. Kami sangat yakin bahwa pajak minimum global yang kuat akan menyumbangkan dana untuk investasi di bidang infrastruktur, perawatan kesehatan, perawatan anak, pendidikan, inovasi, dan prioritas penting pemerintah lainnya. Memulihkan multilateralisme dengan cara ini akan menciptakan lingkungan yang stabil bagi perusahaan dan membantu membangun kemakmuran bagi semua warga negara kita.

Kami membuat kemajuan yang belum pernah terjadi sebelumnya demi tujuan ini. Kami siap untuk berkomitmen pada pajak minimum global yang secara efektif mengakhiri perlombaan ke bawah dan perencanaan pajak agresif oleh perusahaan internasional besar. Untuk membuka jalan menuju tujuan itu, kami mengusulkan pemahaman awal bahwa tarif pajak minimum global harus setidaknya 15 persen, seperti yang disepakati oleh negara-negara Kelompok Tujuh minggu lalu. Saat ini, dengan tidak adanya pajak minimum yang disepakati secara global, pajak minimum global secara efektif adalah nol. Sejauh diskusi ini, kami yakin bahwa angka tersebut pada akhirnya dapat didorong lebih tinggi dari 15 persen.

Dengan pajak minimum global, alih-alih bersaing pada tarif pajak perusahaan yang sangat rendah, persaingan akan terjadi di lapangan yang lebih seimbang, berdasarkan faktor ekonomi nyata seperti inovasi dan efisiensi, sekaligus membantu warga dunia lainnya. Alih-alih takut akan persaingan pajak, pemerintah akan fokus pada peningkatan produktivitas dan hasil pertumbuhan, menciptakan dampak positif di mana pun inovasi itu terjadi.

Sistem perpajakan internasional saat ini telah mengikis kedaulatan nasional dengan efek terukur pada kelas menengah dan pekerja di seluruh dunia. Bersama-sama, kita dapat memastikan bahwa kapitalisme global kompatibel dengan sistem pajak yang adil dan bahwa pemerintah dapat mengenakan pajak pada perusahaan multinasional. Harapannya tinggi, dan warga negara kita telah menyatakan urgensinya. Kami meminta semua negara dalam negosiasi internasional untuk bersama-sama dalam kesepakatan politik sesuai dengan timeline yang disepakati dan menjelang pertemuan menteri keuangan G-20 bulan depan. Langkah-langkah ini akan mendorong baik ekonomi dunia yang berkembang dan pertumbuhan ekonomi yang inklusif secara luas.
###

OK itu tadi intisari opini dari 5 menkeu dunia tentang  global corporate minimum tax. Saya nggak paham topik ini, tapi memang isu  pajak selalu menarik. USA sendiri sejak era Trump mencoba menekan penerimaan dari pajak. Tapi konsekuensinya defisit akan meningkat. Kalau yang sering kita dengar Eropa kan pengen raksasa teknologi Amerika seperti Google dan Facebook dikenakan pajak karena memperoleh pendapatan besar dari negara-negara di mana mereka sendiri sedikt atau bahkan nggak ada kehadiran fisik. Beberapa hari ini di domestik isu pajak juga sedang naik, sampai saya baca dari chat WA bahwa nanti bahan makanan juga akan dikenakan pajak. Dan sudah ada infografis dari bu Menteri oleh Biro KLI yang menyangkal berita itu. Jadi hoax ya friends berita pajak untuk makanan di tingkat rumah tangga ya. Lagi yang saya tahu yang sih memang ada pajak belanja makanan/minuman dipungut PPh Pasal 22 atau dipotong PPh Pasal 23 Jasa Katering tapi itu untuk usaha jasa ya friends...

Widyaiswara Professional Development

We had that specific M3 and FGD just among us echelon 4 and 3 as well as bu Kapus and WI team. The alumni of PJJ Synchronous Learning must share their AAR (after Action Review). I had the chance to propose WI Competency Development model to help FETA figuring out ways to map the diverse skills and capabilities among widyaiswara in our MOF. My proposed model is based on my personal reflection after getting knowledge sharing from Telkom and BNI corpu. I don’t know, back then in 2015 if I’m not mistaken we tried to make a learning roadmap or DACUM for widyaiswara, but then with the changes of leadership the topic is no longer discussed. The DACUM project was halted and discontinued. Attending the sharing with our fellow corporate universities has just opened up my eyes that back then, we were already stepping ahead by thinking of ways for WI empowerement.

Before proposing my model, I tried to give an overview by telling a bit about performance, how we define that specifically for widyaiswara. I have the performance formula given by my previous mentor, ibu Ana Maria, Ph.D. like te following:

Performance Formula = (resources + process + people)Leadership

Resources includes the budget, data, information, facilities, time, headcount, our branding, partnerships, and so on. Proses can be SOP and way of work, inovation, capabilities, monitoring, integration, etc. And People can include education, training, certification, reward & rank system, values, morale, empowerment etc Those three factors will be spurred by a great leadership. Leadership can include model, value thinking, training & development, managing system, involvement level, role  modelling, reward and punishment.

If we have all those components, then we can talk about WI’s job capability. In my opinion, a widyaiswara is considered capable when he/she has these things: substantive skills + instructional skills + leadership. So a good WI has to be an expert in his own technical specialtty, in instructional or pedagogy (or you may say andragogy and heutagogy, too) and in leadership and social. Then I presented my model like the following:

Somehow my model is relevant with competency standard for ASN, both managerial and functional in my personal opinion. That comprises managerial, technical, social-culutural compentencies. My model is based on my own summary that a widyaiswara should have all those abilities to manage learnings, use resources and authoring tools, inspire others, build network dan partnership, and finally perform reflection and add personal values. So a competent WI must possess all those softskills and hard skills as well. BPPK main task is to set the level of competency of each WI rank so as to provide fairness for all. And I’ve been wondering why I have never heard of any information from our head secretariate about this competency level for WI. Sigh…

Let’s talk about other thing. In BPPK, as we lead Kemenkeu Corporate University, we necessitate WI to engage in all the process of integrated learnings. This is so true as integrated learning is not something new for us, I can say more than 70% trainings in BPPK are integrated as most are technical ones. Lemme just enlist things that BPPK do (my Pusdiklat to be precise 😀 ) regarding our integrated learning:

•Structured: Classical Diklat, PJJ, Blended Learning, Workshop, E Learning, MOOC, etc.

•Social Learning: Coaching, Mentoring, Public Sharing, FGD, etc.

•Experiential Learning at Work: Job assignment, Project, Task Force, Team-based volunteering, Joint program, collaboration program, internship, secondment, benchmarkings, etc.

So you see, we have done a lot actually, possibly even more than I have mentioned earlier. Now to me, it is the task of every WI to perform personal mapping of his own capabilities in a more specific manner, and it is better using self assesment or asesment center if any. Doing mapping independently, a WI can pintpoint in which area that he/she needs to improve: structured, social, or experiential. He/She can also determine which type of learning solution preferred. So there’s a freedom for learning.

No one argued me with the presentation; that what a nice FGD session I guess. Everyone welcome any personal opinion and suggestion, that’s what I love about my pusdiklat. When I propose things to do for BPPK to upgrade WI’s competencies, most say that my ideas are good. Lemme just share the slide

Actually I have a lot to elaborate but probably not now. I will surely continue to write this posting, so you guys have to wait. Gotta go back to my class now. See you later.

Moderator Script for Ministerial Lecture

MINISTERIAL LECTURE TOPIC: THE FUTURE OF MONEY

Brief Agenda:

Moderator:Kepala BPPK (Head of FETA)
Narasumber:Citi Global Perspectives & Solutions (Citi GPS)
Participants                                                                                           
:Menkeu, Wakil Menkeu, Eselon 1 Kemenkeu, Staff Khusus, Tenaga Ahli dan Eselon 2 terkait (54 people)
Time Activities
18:50-19:00:Participants enter the conference room (Zoom)
19:00-19:10:Remarks / greetings Ibu Menteri to Citi and Participants; Citi Introduction to MoF
19:10:19:40:Overview of digital currencies
19:40-20:40:Closer look into digital currencies/crypto-asset, including design choices, implications, risks & opportunities
20:40 – 21:25:Interactive discussion – Considerations for Indonesia experience
21:25-21:30:Closing

Role of Moderator:

a. sebelum acara dimulai memastikan Narasumber is warmly welcomed dan properly introduced to participants.

b. memastikan dalam hal terdapat yang kurang jelas terkait point yang ditanyakan participants ke narasumber, maka akan menjembatani partcipants dengan Narasumber

PartUICScript
Opening
GreetingsModerator“Well, Ladies and Gentlemen, may I have your attention please. Our lecture is about to begin. Please have a nice seat. Thank you very much for preparing yourself to join our Ministerial Lecture.
Welcoming the AudienceModeratorAssalamualaikum Wr. Wb, Good Evening all.  Honorable Our Minister of Finance of the Republic of Indonesia (Ibu Sri Mulyani Indrawati);Excellency Our Vice Minister of Finance (Bapak Suahasil Nazara);Excellency our speakers from Citi Global Perspectives & Solutions (Citi GPS);Distinguished Participants;Distinguished Guests;Ladies and Gentlemen.   It gives me a great pleasure to welcome all of you to the Ministerial Lecture “The Future Of Money”.   I’m Andin Hadiyanto, the Moderator of today’s Ministerial Lecture. I’m very pleased to see you here and welcome all of you to this event. As we know that digital money and electronic money have been rapidly developed. The invention of digital technology also accelerated those development. Perhaps, we have heard about Bitcoin, Stablecoins until Central Bank Digital Currency (CBDC). In today’s Ministerial Lecture we will get a closer look into digital currencies, including the design choices, implications, risks and opportunities.   Let me inform you in brief that this lecture is held in collaboration with Secretariat General, Fiscal policy Agency and Finance Education and Training Agency.  
Introducing the SpeakersModeratorLadies and Gentlemen, Our speakers today are from Citi Global Perspectives & Solutions (Citi GPS). First of all let me introduce you to our speakers: First, Mr. Batara Sianturi. He has been the Chief Executive Officer for Citi Indonesia since June, 2015. He is also the current Chairman of PERBINA (International Banks Association of Indonesia), the Vice Chairman of US-ASEAN Business Council, Board of Governors AmCham Indonesia, International Advisory Board member of IPMI International Business School, and the Board member of Junior Achievement Indonesia.   He received many recognitions during his professional career, among them below are some of the most recent: In 2020, Warta Economy recognized him as the Best Leader for Business Sustainability through Business Innovation, Effectiveness of Digital Acceleration In 2020, theinconomics.com named him as the Best CEO In 2020, Men’s Obsession magazine recognized him as the Best CEO during the Obsession Award 2020   Second, Ms. Julie Monaco. She is the Global Head of Citi’s Public Sector Group in the Banking, Capital Markets and Advisory division of Citi’s Institutional Clients Group. She leads the banking coverage team in 98 countries that is responsible for providing a full range of financial services (transaction banking, capital markets, advisory, sales and trading) to public sector entities in 160 countries.   She has 35 years of experience in the financial services industry, always in leadership roles managing the P&L of global businesses. Prior to joining Citi in 2007, she held senior positions at JPMorgan Chase, Deutsche Bank and Bankers Trust.   Third, Ronit Ghose. He is the lead author of Citi’s GPS Bank of the Future and FinTech report series—the first edition has had c.300,000 downloads, making it the most read report ever published by Citi and one of the most read fintech reports ever. Since joining Citi in 1997, He has covered banks in the Americas, Asia and EMEA. He is Global Sector Head for Banks and Co-Head of the Fintech Theme Group in Citi Research.   Fourth, Mr. Andres Wolberg-Stok. He is the Head of Strategy for Citi’s Chief Technology Officer. He leverages his experience on the front lines of digital innovation to focus the bank on the path ahead and to interface with regulators and policymakers around the world on crypto currencies, CBDCs, open banking, Artificial Intelligence, and other forward domains. He was one of the founders of Citi FinTech, a limited-time, special purpose business unit designed to spearhead Citi’s transformation into a mobile-centric “Bank of Tomorrow”.   Lastly, Mr. Puneet Singhvi. He is the Managing Director and Financial Markets Infrastructure (FMI) head for Citi Institutional Client Group. He leads Blockchain/DLT and Digital Assets initiatives for the Citi Markets and Securities Services business.  
Informing RulesModeratorBefore the presentation begins, let me tell you how this Ministerial Lecture will go.   Firstly, I’d like to give the time to our Minister of Finance to give opening remarks. Then it will befollowed by greetings and introduction from Citi by Mr. Batara Sianturi (the Chief Executive Officer for Citi Indonesia) and Ms. Julie Monaco (the Global Public Sector Head).   After that, Mr. Ronit Ghose, Mr. Andres Wolberg-Stok, and team will be invited to present the material of “Overview of Digital Currencies” for about 30 minutes. Then, they will continue by delivering presentation regarding “The Closer Look Into Digital Currencies/Crypto-Asset, including Design Choices, Implications, Risks & Opportunities” for about 60 minutes.   After that, there will be a question and answer session followed by a conclusion.  
Introduction and Remarks
Welcoming Minister of FinanceModeratorWithout further ado, I would like to welcome our Minister of Finance (Ibu Sri Mulyani Indrawati) to deliver the opening remarks.
Opening RemarksMinister of FinanceRemarks by Minister of Finance (5 – 7 minutes)
Thanking to Minister of Finance and Welcoming CitiModeratorThank you to our Minister for the valuable remarks. Now, allow me to welcome Mr. Batara Sianturi (the Chief Executive Officer for Citi Indonesia) and Ms. Julie Monaco (the Global Public Sector Head) to introduce Citi.
Introduction from CitiCEO Citi IndonesiaIntroduction from Citi Indonesia (3 – 4 minutes)
Thanking to CitiModeratorThank you to Mr. Batara Sianturi and Ms. Julie Monaco for introducing us about Citi.
Presentation Session 1st Speaker
Welcoming the SpeakerModeratorLadies and Gentlemen, Now, allow me to welcome Mr. Ronit Ghose, Mr. Andres Wolberg-Stok, and team to present the material of “Overview of Digital Currencies” for about 30 minutes.
Presentation (30 minutes)1st SpeakerPresentation time of 1st Topic “Overview of Digital Currencies” (30 minutes)
ThankingModeratorThank you very much Mr. Ronit Ghose, Mr. Andres Wolberg-Stok, and team for giving such an informative and interesting presentation.
Presentation Session 1st Speaker
Welcoming the SpeakerModeratorAfter we know about the overview of digital currencies, now we will get a closer look into Digital Currencies/Crypto-Asset regarding the Design Choices, Implications, Risks & Opportunities. Therefore, we will continue with our second topic for about 60 minutes.   To Mr. Ronit Ghose, Mr. Andres Wolberg-Stok, and team, the floor is yours.
Presentation (60 minutes)2nd SpeakerPresentation time of 2nd Topic “The Closer Look Into Digital Currencies/Crypto-Asset, including Design Choices, Implications, Risks & Opportunities” (60 minutes)
ThankingModeratorThank you for the comprehensive presentation. I think we will have a vibrant discussion about digital currencies/crypto-asset, including design choices, implications, risks & opportunities.
Discussion
Inviting QuestionsModeratorLadies and Gentlemen, now we come to question and answer session for about 45 minutes. I will welcome also all participants to discuss about considerations for Indonesia experience. All Citi expert speakers, especially Mr. Helmi Arman and Ferry Wong will welcome to share with us.   Now,  I’d like to have 3 questions from the participants. Please.  
Summarizing Questions and Welcoming the DiscussionModeratorWell, ladies and Gentlemen, I have already had (..) questions here. The first question comes from (….) asking about (…..). The second one is from (….) asking about (….).   And the third one is from (….) asking about (….).     Please Citi Team can elaborate all addressed questions from the participants.
Ending DiscussionModeratorI believe that we still have enormous questions or topic to be discussed. However, due to limited time, we need to end up our discussion sesssion.
Closing
ClosingModeratorLadies and Gentlemen, we finally come to the end part of this Ministerial Lecture “The Future Of Money”. Before I close this session, I would like to invite Citi to give us some closing remarks.To  Mr. Batara Sianturi and Ms. Julie Monaco, please.
Closing remarks from CitiCEO Citi IndonesiaClosing remarks (2-3 minutes)
Closing from MoF IndonesiaModeratorThank you for the concise closing remarks. Please allow me also to take some highlighted points from this Ministerial Lecture. Digital money is not new and there are many implications of digital money.   There are also some pluses and minuses of Central Bank Digital Currencies (CBDC). The pluses started from universality, trust & financial inclusion until greater oversight, traceability – fighting financial crime. On the other hand, the miniuses could be disintermediation of commercial banks which will increase cost of funding and volatility untul the issue of anonymity & privacy.   Therefore, the impact of digital currencies could be categorized in 5 areas which are: risk to Commercial Banks, Risk to Existing Payment Infrastructure, New Sources of Revenue, Policy Opportunities and Role of USD.   Finally, I would like to thank the speakers for informative and interesting presentation and all the participants for their active participation. Hopefully, this ministerial lecture will be beneficial for everybody. Aamiin.   Please give applause for the speakers and for you all.
Thank you. Wassalamualaikum Wr.Wb.